Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΑ



Διαβάζουμε στο news 247 και γελάμε:


Το δραματικό παρασκήνιο και όλοι οι εκρηκτικοί διάλογοι μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στην δραματική σύσκεψη της Πέμπτης

Άγριος καβγάς Στουρνάρα-Τόμσεν σημάδεψε τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", το οποίο φέρνει στο φως τους εκρηκτικούς διαλόγους μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στη δραματική σύσκεψη της Πέμπτης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών έγινε έξαλλος από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, φτάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.
"Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό για να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις", είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.
Μάλιστα, αν δεν είχε παρέμβει ο Μ. Μορς της Κομισιόν η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.
Οι δύο άνδρες είχαν συμπληρώσει μια ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.
"Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω", είπε και ξεκαθάρισε:"Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη".
"Ούτε ένα ευρώ" επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Τόμσεν αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ είπε: "Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο".
"Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση", είπε αφήνοντας την τρόικα εμβρόντητη.
"Δηλαδή μας λες να φύγουμε;", ρώτησε ο Τόμσεν. "Ναι να σηκωθείτε να φύγετε", φώναζε έξαλλος ο Στουρνάρας.
Μάλιστα, ο Στουρνάρας έδειξε στον Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου και του είπε: "όσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;"
Τότε ο Ματίας Ρος λειτούργησε πυροσβεστικά και με ένα νεύμα ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στον Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει: "Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα καταφέρουμε".
Μάλιστα, οι Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης. προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
"Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση". Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο καθώς η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στη λύση.

Νέα μέτρα εάν δεν μειωθεί το έλλειμμα

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ενστάσεων της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη συζητιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η εν λόγω ρήτρα θα προβλέπει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος το 2013, τότε θα εφαρμοστούν αυτομάτως πρόσθετα μέτρα από 1/1/2014, τα οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.
Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα 9,1 δισ. ευρώ του πακέτου. Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων.
Ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, στο οποίο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να μπορεί να παρουσιάσει το πακέτο προκειμένου να λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως πως δεν πρόκειται να κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος στην Βουλή και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου.
Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, ωστόσο τα τεχνικά τους κλιμάκια θα παραμείνουν στην χώρα μας για να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.


***************************

Το παραμύθι στο τέλος έχει και δράκο... δράκουλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου